【韓國工作假期】踏出第一步 申請VISA (Part 1)

呢篇其實只係update下資料,因為上網睇既都好似係比較舊既資料,但係其實佢呢幾年都冇乜改變,所以其實好多資料都仲係有用既。申請分兩個階段,即係話你最少需要到大使館兩次。咁依家就黎講下第一階段要既野啦。

1) 申請到得到VISA
我自己當時10月19日去交第一階段申請,到完成晒可以拎VISA既時候已經係11月30日。
咁即係話呢你就算有幾心急想去既話,你最少都要比1個至個半月既時間去整張VISA既,不過我記得當時收到第一階段既申請之後都擺低左佢一個禮拜先開始整第二階段既,所以時間應該係可以再短啲,

2)準備資料
A)申請表連相(3.5 x 4.5 cm)
填FORM個個都應該識架啦,都係照佢要求寫,都唔難既,但係一定要用英文寫附上申請表LINK(請按LINK)

去到section 9既時候,9.1目的請tick 其他然後寫working holiday,9.3可以寫大約時間既(我嗰時寫late NOV,結果我12月先出發,睇黎唔太過份咁亂寫係唔緊要既)

B)HKSAR or BNO 正及副本
護照最少需要有6個月有效期

C)Travel Plan
範本係大使館出既,跟佢要求簡單咁寫。
對唔住讀者們,我自己嗰份冇留底所以分享唔到比你地但係我當時只係每個月寫左簡單係邊到做啲咩。

D)銀行戶口證明
要求申請前3個月每個月最少有HKD25,000
影印最近3個月月結單交就OK。有樣野要留意既係月結單一定唔係靚日子,eg 1號月結但係15號交申請
,呢啲情況你可以係ebanking到揀番日子print一張到前一兩日既balance出黎就可以啦,我當時都淨係咁做就過左。

E)身份證正副本

3)去大使館
韓國駐港總領事館

香港中環夏慤道16號遠東金融中心5樓
查詢熱線:(852) 2528 3666, 2529 4141
申請入境簽證時間:星期一至五 9 am - 11:30 am
領取簽證時間:星期一至五 1:30 pm - 4:30 pm

記住呢個,我當時第一次去唔知有時間結果白行左.\_/.

金鐘地鐵站B出口過對面馬路向左邊行會見到遠東金融中心入口,上一層電梯左轉搭𨋢

如果喜歡我們的文章,請即分享到︰

標籤: 韓國working holiday  韓國  

留言

會員
我要評論
請按此登錄後留言。未成為會員? 立即註冊
  • Lo747
    Lo747 於 12/09/2018 評論 NO. 1

    如有興趣購買working holiday 保險的朋友可以搵我, $3200一年.

    英國保誠, 醫療保額全港最高, Line: Nardo747

快捷鍵:←
快捷鍵:→